Omgaan met lastig gedrag

Training voor professionals in onderwijs en zorg die behoefte hebben aan praktische tips voor lastige situaties.

Trainingen lastig gedrag in onderwijs

Lastige situaties

Ben jij werkzaam in het onderwijs of de zorg en herken je dit?

  • Je krijgt er maar geen grip op. Het lastige gedrag stopt maar niet. Je hebt al van alles geprobeerd, beloningssystemen, consequenties, niks lijkt te werken.
  • In je team zie je dat iedereen doet wat hij denkt dat goed is. De een gaat er met de botte bijl doorheen en de ander blijft ellenlang in gesprek. Je wil graag duidelijkheid, hoe gaan jullie dit samen doen?
  • De doelgroep wordt steeds heftiger. Je ziet dat het externaliserende gedrag steeds meer toeneemt. Je stuit regelmatig op een grote mond en kijkt daar eigenlijk niet eens meer raar van op.
  • Waar komt dit gedrag vandaan? Er lijkt niets aan de hand te zijn, maar in een mum van tijd staat de boel weer op de kop. Van 0 naar 100 en dan reageren ze ook nog allemaal op elkaar, hoe dan?
  • De rest van de groep lijdt eronder. De een kan zoveel aandacht vragen, dat je niet meer toekomt aan de rest van de groep of taken. Regelmatig heb je een dilemma: waar kies je voor?

Hoe het ook kan

Je staat met plezier en ontspanning voor de groep. Je hebt overzicht en oog voor iedereen in jouw groep. Wanneer je ziet dat spanning oploopt, weet jij hoe je moet handelen om de rust te laten wederkeren. Je kunt voor iedereen weer een veilige plek creëren, waarin je mag zijn wie je bent en ruimte hebt om jezelf te ontwikkelen. Met je collega’s zit je op 1 lijn, wanneer er lastige situaties zijn bespreken jullie deze en komen jullie tot een oplossing.

Wat daarvoor nodig is...

Wij leren je door middel van de ABC methodiek anders kijken naar gedrag, waardoor het in lastige situaties makkelijker wordt om liefdevolle grenzen te bieden. Daarnaast creëer je ruimte om de ander meer eigen verantwoordelijkheid te laten nemen.

Na de training sta je sterker in je schoenen

  • Je hebt nieuwe kennis en kunde in handen, waardoor je beter weet wat je met de situatie aan moet.
  • Je kunt spanning in een vroegtijdig stadium herkennen en hierop inspelen om escalatie te voorkomen.
  • Je leert nog meer aan te sluiten bij de ander.
  • Je weet hoe je respectloos gedrag kunt stoppen, waarbij je eigen houding rustig blijft.
  • Je hebt meer inzicht in wat er gebeurt in de groep, waardoor je eerder kunt reageren en situaties kunt voorkomen.

Door dit alles weet je beter een goede afweging te maken tussen het individu en de groep. 
Het effect hiervan is meer rust, waardoor er ook minder conflicten zullen plaats vinden.

Vrijblijvend kennis maken?

Ben je geïnteresseerd geraakt, neem dan vooral contact met ons op. We komen graag, geheel vrijblijvend, langs om meer informatie te geven en kennis te maken.

Wij zijn aangesloten bij de NOBTRA (Nederlandse Orde voor Beroepstrainers) en geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.